Vad är skillnaden mellan Mastercard och Visa?

I takt med att samhället blir alltmer digitaliserat, har betalningskort blivit en central del av vårt dagliga liv. Dessa kort, vare sig det rör sig om kreditkort eller betalkort, erbjuder en bekväm och säker metod för att genomföra transaktioner både i fysiska butiker och online. Betalningskort minskar behovet av att bära kontanter och erbjuder konsumenter en omedelbar möjlighet att göra inköp, betala räkningar och hantera nödvändiga utgifter med bara några knapptryck.

Denna guide är utformad för att belysa de två mest framstående aktörerna inom betalkort: Mastercard och Visa. Trots att båda företagen verkar inom samma marknad och erbjuder liknande tjänster, finns det distinkta skillnader i hur de opererar, de teknologier de använder och deras samarbetsstrukturer med banker och andra finansiella institutioner. I denna guide kommer vi att utforska dessa skillnader, med fokus på vad de innebär för den svenska marknaden. Läsaren kan förvänta sig att få en djupare förståelse för hur dessa två gigantiska nätverk påverkar valen av betalningsmetoder och vilka konsekvenser detta har för både konsumenter och företag i Sverige.

Vad gör Mastercard och Visa?

Mastercard och Visa är två av världens ledande betalningsnätverk, som erbjuder teknologiska lösningar för att möjliggöra säkra och effektiva transaktioner globalt. Denna sektion utforskar deras historik, tjänster och den kritiska roll de spelar inom betalningsförmedling.

Mastercard

Mastercard grundades ursprungligen som ”Interbank Card Association” 1966 och antog namnet Mastercard 1979. Företagets tidiga syfte var att skapa ett konkurrerande kort till BankAmericard, som senare blev Visa. Idag är Mastercard en global ledare inom betalningslösningar och erbjuder ett brett spektrum av produkter och tjänster. Dessa inkluderar kreditkort, betalkort, förbetalda kort och affärslösningar för såväl individer som företag världen över. Mastercard arbetar inte bara med kortutgivning utan erbjuder också teknologiska lösningar som säkerställer smidiga transaktioner över gränser och valutor.

Visa

Visa startade sin verksamhet 1958 under namnet BankAmericard, vilket initierades av Bank of America. Namnet Visa togs i bruk 1976 för att bättre spegla företagets globala ambitioner. Precis som Mastercard erbjuder Visa en omfattande portfölj av betalningsprodukter inklusive kredit-, betal- och förbetalda kort. Visa är också känt för sin banbrytande roll i utvecklingen av kontaktlösa och digitala betalningstekniker, vilket underlättar snabba och säkra transaktioner världen över. Företagets nätverk bearbetar transaktioner från alla typer av handlare och finansiella institutioner.

Sammanfattning av deras roller inom betalningsförmedling

Både Mastercard och Visa fungerar som ryggraden i globala betalningsnätverk, men de äger inte de kort de märker. Istället licensierar de sina varumärken till medlemsbanker som i sin tur ger ut korten, fastställer kreditgränser och avgifter. Mastercard och Visa ansvarar för att behandla transaktioner mellan handlare och kortutgivande banker. Deras system säkerställer att varje köp auktoriseras, behandlas och att pengar överförs mellan köparens och säljarens bankkonton effektivt och säkert. Denna infrastruktur stöder inte bara traditionella köp i fysiska butiker utan är också avgörande för e-handeln, vilket visar deras betydelse i vår alltmer digitala ekonomi.

Tekniska och operationella skillnader

Denna del granskar de tekniska och operationella skillnaderna mellan Mastercard och Visa, med fokus på deras innovationer inom betalningsteknologi, säkerhetsåtgärder och global acceptans. Utforska hur dessa aspekter påverkar både konsumenter och handlare världen över.

Teknologi och innovation

Mastercard och Visa är båda framträdande när det gäller att införa innovativa teknologier för att förbättra användarupplevelsen och öka säkerheten i transaktioner.

Mastercard har investerat kraftigt i att utveckla kontaktlösa betalningsmetoder och digitala plånbokslösningar som Masterpass. Dessa innovationer erbjuder snabbare och säkrare transaktioner genom att minska fysisk interaktion och behovet av att mata in PIN-koder vid betalningsterminaler. Företaget har också utforskat biometrisk teknologi, som fingeravtrycks- och ansiktsigenkänning, för att ytterligare säkra betalningar och minska bedrägerier.

Visa har också varit en pionjär inom kontaktlösa och digitala betalningslösningar, inklusive utvecklingen av sin egen digitala plånbok, Visa Checkout. Visa har dessutom tagit initiativ inom området för säkra blockchain-baserade betalningar och samarbetar med olika banker och teknologiföretag för att utforska potentialen i denna teknologi. Deras fokus på att integrera Internet of Things (IoT) i betalningsprocesser öppnar upp för en framtid där nästan vilken enhet som helst kan användas för att genomföra betalningar.

Säkerhetsfunktioner

Både Mastercard och Visa använder avancerade säkerhetstekniker för att skydda användardata och motverka bedrägerier.

Mastercard har utvecklat SecureCode, en personlig säkerhetskod som erbjuder ett extra skyddslager vid onlineköp. Mastercard har även implementerat artificiell intelligens (AI) för att övervaka och analysera transaktioner i realtid, vilket hjälper till att identifiera och förhindra potentiellt bedrägliga aktiviteter innan de blir ett problem.

Visa använder sig av liknande teknik genom sitt Verified by Visa-program, vilket kräver ytterligare verifiering av köparen vid onlineköp för att öka säkerheten. Visa har också utvecklat avancerade system för bedrägeriupptäckt som kontinuerligt lär sig av transaktionsdata, vilket gör det möjligt att snabbt upptäcka ovanliga mönster som kan tyda på bedrägeri.

Täckning och acceptans

Global acceptans är en av de starkaste punkterna för både Mastercard och Visa. De är accepterade vid miljontals försäljningsställen runt om i världen och på nästan alla platser som tar emot kreditkort.

Inom Sverige är både Mastercard och Visa omfattande accepterade, vilket innebär att de kan användas i praktiskt taget alla butiker som tar emot kortbetalningar, både fysiskt och online. Skillnaderna i acceptansnivå mellan de två är minimala i Sverige, vilket gör dem båda till pålitliga val för svenska konsumenter. Dock kan det förekomma vissa skillnader internationellt, där vissa regioner kan ha en starkare närvaro av det ena eller det andra kortet beroende på lokala avtal och partnerskap med banker.

Ekonomiska och finansiella aspekter

I detta kapitel utforskas de ekonomiska och finansiella aspekterna av Mastercard och Visa, inklusive avgifter och kostnader för både handlare och konsumenter. Vi tittar också på hur dessa betalningsjättar samarbetar med banker och finansiella institutioner för att forma sina affärsmodeller.

Avgifter och kostnader

Både Mastercard och Visa tar ut avgifter från handlare som accepterar deras kort, vilket är en central del av deras affärsmodeller. Dessa avgifter är avgörande för att täcka kostnaderna för nätverksunderhåll, transaktionsbearbetning och bedrägeriskydd.

Handelsavgifter

Dessa är de avgifter som handlare måste betala för varje transaktion där ett kredit- eller betalkort används. Avgiften är oftast en procentuell del av transaktionsbeloppet plus en fast avgift. De exakta avgifterna kan variera beroende på handlarens volym, typ av verksamhet och vilken bank de har avtal med.

Avgifter för konsumenter

För konsumenterna kan avgifterna inkludera årsavgifter för kortet, uttagsavgifter vid användning av kortet i bankomater, valutaväxlingsavgifter vid köp i utländsk valuta, samt eventuella räntekostnader relaterade till kreditkortsskulder. Det är viktigt att notera att dessa avgifter bestäms av de banker som ger ut korten, inte direkt av Mastercard eller Visa.

Partnerskap och affärsmodeller

Mastercard och Visa har inte egna kundrelationer med kortinnehavare; istället fungerar de genom ett nätverk av partnerskap med banker och andra finansiella institutioner. Dessa partnerskap är grundläggande för hur de opererar och expanderar sina affärer.

Partnerskap med banker

Både Mastercard och Visa licensierar sina betalningssystem till banker, som sedan ger ut Mastercard- och Visa-märkta kort till konsumenter. Bankerna ansvarar för kundrelationer, kreditbedömning, kortutgivning och prissättning av avgifterna associerade med kortanvändningen. Mastercard och Visa får intäkter från dessa banker i form av licensavgifter och avgifter per transaktion.

Finansiella institutioner och teknikföretag

För att fortsätta ligga i framkant med betalningsteknik arbetar Mastercard och Visa också nära med olika teknologiföretag och finansiella tjänster. De samarbetar bland annat med mobilbetaltjänster och e-handelsplattformar för att integrera sina betalningslösningar på ett smidigt sätt, vilket gynnar både slutkonsumenter och handlare.

Dessa affärsmodeller och partnerskapsstrukturer gör att Mastercard och Visa kan underhålla robusta, globala nätverk som hanterar miljarder transaktioner varje år, vilket understödjer en enorm ekonomisk aktivitet världen över och i Sverige. Dessa modeller möjliggör också ständig innovation inom betalningssektorn, vilket bidrar till säkrare och mer bekväma betalningsmetoder för alla användare.

Mastercard och Visa i relation till svenska kortutgivare

Kreditkort eller debetkort

Detta kapitel utforskar relationen mellan Mastercard och Visa och svenska kortutgivare, inklusive hur olika banker i Sverige väljer att arbeta med dessa betalningsnätverk. Vi diskuterar även vilka specifika fördelar de erbjuder svenska konsumenter och företag.

Kortutgivning

I Sverige ges både Mastercard och Visa ut genom flera stora banker och finansiella institutioner, vilka väljer att samarbeta med dessa nätverk baserat på olika affärsbehov och strategiska mål.

Större svenska banker som Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea erbjuder båda typerna av kort, ofta med olika förmåner och funktioner. Detta inkluderar allt från standardkort med grundläggande funktioner till premiumkort som erbjuder omfattande försäkringar, bonusprogram och andra förmåner. Valet av nätverk (Mastercard eller Visa) kan också påverka vilka internationella förmåner och erbjudanden kortinnehavare kan utnyttja.

Fördelar med Mastercard respektive Visa

Både Mastercard och Visa erbjuder en rad fördelar, men det finns vissa nyansskillnader som kan vara relevanta för svenska konsumenter och företag:

Mastercard har ofta varit förknippat med innovation inom digitala betalningar och säkerhetstekniker. För svenska användare kan detta innebära bättre stöd för mobilbetalningar och mer sofistikerade säkerhetsfunktioner som skyddar mot bedrägerier.

Visa är å andra sidan välkänt för sin extremt höga acceptans globalt, vilket kan vara en fördel för svenskar som reser mycket internationellt. Visa-kort kan ofta användas på fler platser världen över, vilket gör dem till ett utmärkt val för globala resenärer.

Kreditkort jämfört med betalkort

När det kommer till valet mellan kreditkort och betalkort under Mastercard och Visa, finns det några distinkta skillnader i användning och villkor:

Kreditkort ger användaren möjlighet att handla nu och betala senare, ofta med en möjlighet till räntefri kredit under en viss period. Kreditkort under både Mastercard och Visa erbjuder också bonusprogram som poäng, cashback eller reserelaterade förmåner. Dessa kort kan ha högre årsavgifter, men erbjuder oftast utökade försäkringsskydd och andra förmåner.

Betalkort debiterar pengarna direkt från kortinnehavarens bankkonto. Dessa kort erbjuder mindre kreditrisk men vanligtvis färre förmåner jämfört med kreditkort. Säkerheten är dock en stor fördel, eftersom användarna inte kan spendera mer än vad som finns på kontot, vilket minskar risken för skuldsättning.

Både Mastercard och Visa har anpassat sina produkter för att tillgodose de olika behoven hos svenska konsumenter och företag, med ett brett spektrum av korttyper som matchar allt från daglig inköpsverksamhet till internationella affärsresor. Denna mångsidighet i produkterbjudandet gör dem till två av de mest populära och pålitliga betalningsnätverken i Sverige.

Avslutning

Denna guide har gett en djupdykning i världen av Mastercard och Visa, två av de ledande aktörerna inom globala betalningslösningar. Vi har utforskat deras historik, de teknologiska och operationella skillnaderna, ekonomiska aspekter och deras relation till svenska kortutgivare. Här är en sammanfattning av de viktigaste punkterna:

 • Historik och utveckling – Mastercard och Visa började sina verksamheter under mitten av 1900-talet och har utvecklats till globala ledare inom betalningsförmedling med en omfattande närvaro i nästan alla länder, inklusive Sverige.
 • Teknologiska innovationer – Båda företagen är pionjärer inom utvecklingen av säkra och bekväma betalningsmetoder, inklusive kontaktlösa teknologier och digitala lösningar för både fysiska och online-transaktioner.
 • Säkerhetsåtgärder – Mastercard och Visa använder avancerade säkerhetsteknologier för att skydda användare mot bedrägerier, med system som övervakar och analyserar transaktioner i realtid.
 • Ekonomiska aspekter – Avgifter tillämpas både på handlare och konsumenter, och båda företagen samarbetar nära med banker för att tillhandahålla sina tjänster.

När det kommer till att välja rätt kort för dina behov, här är några tips:

 • Bestäm korttyp – Besluta om du behöver ett kreditkort som erbjuder möjligheten att skjuta upp betalningar och möjligtvis samla poäng eller om ett betalkort som drar direkt från ditt konto är att föredra för att hålla bättre koll på utgifterna.
 • Jämför förmåner – Titta på vad olika kort erbjuder i form av försäkringar, bonusprogram och andra förmåner som kan vara värdefulla för dig.
 • Tänk på användningsområdet – Om du reser ofta kan ett kort med låg eller ingen valutaväxlingsavgift och bred internationell acceptans vara avgörande.
 • Överväg avgifterna – Vissa kort har högre årsavgifter än andra, vilket kan motiveras av fler förmåner. Se till att förmånerna överväger kostnaderna.
 • Säkerhetsfunktioner – Välj ett kort som erbjuder goda säkerhetsåtgärder för att skydda dina transaktioner och personliga uppgifter.

Genom att noggrant överväga dessa aspekter kan du välja ett kort som inte bara möter dina finansiella behov utan också erbjuder extra värde i din vardag.

Frågor och svar

Denna sektion innehåller svar på vanliga frågor som kan hjälpa dig att förstå skillnaderna mellan Mastercard och Visa och hur de kan påverka ditt val av betalkort.

Vilket kort är mest accepterat globalt, Mastercard eller Visa?

Både Mastercard och Visa har mycket hög global acceptans och används i över 200 länder. Skillnaden i acceptans mellan dessa två är minimal, så för de flesta konsumenter bör valet inte baseras enbart på global täckning. Dock kan det finnas specifika regioner där det ena kortet kan ha något bättre acceptans än det andra, vilket mest märks i mindre vanliga resedestinationer.

Vilket kort erbjuder bäst förmåner, Mastercard eller Visa?

De specifika förmånerna som erbjuds kan variera beroende på kortutgivaren snarare än på betalningsnätverket. Dock tenderar Visa att ha fler exklusiva partnerskap som erbjuder förmåner för resenärer, medan Mastercard ofta fokuserar mer på shopping- och livsstilsrelaterade förmåner. Det är bäst att jämföra de specifika korten du överväger för att se vilka förmåner som passar bäst för dina behov.

Är det någon skillnad i säkerhet mellan Mastercard och Visa?

Både Mastercard och Visa använder avancerad teknik för att säkra transaktioner och skydda mot bedrägerier, inklusive kryptering och realtidsövervakning av transaktioner. De erbjuder också liknande tjänster som kan hjälpa till att skydda dina uppgifter online, som Mastercard SecureCode och Verified by Visa. Valet mellan dessa två när det kommer till säkerhet bör mer bero på de specifika säkerhetsfunktioner som din bank implementerar med kortet.

Vilket kort är bättre för onlineköp?

Både Mastercard och Visa är utmärkta alternativ för onlineköp och erbjuder teknologier och tjänster som säkerställer att dina köp är säkra. Ditt val bör baseras på vilka ytterligare online-säkerhetsfunktioner ditt specifika kort erbjuder, som till exempel engångskoder och bedrägeriskydd, vilka kan variera beroende på kortutgivaren.

Kan jag använda både Mastercard och Visa i Sverige utan problem?

Ja, både Mastercard och Visa är bred accepterade i Sverige i såväl butiker som online. Du kommer inte att märka någon större skillnad i användbarhet mellan de två i daglig användning inom landet. Valet mellan dem bör istället baseras på andra faktorer som förmåner, avgifter och personliga finansiella behov.

Genom att förstå dessa aspekter kan du göra ett mer informerat val när du väljer mellan Mastercard och Visa, baserat på dina personliga behov och vanor.

Referenser

För att ytterligare fördjupa dina kunskaper om Mastercard och Visa och de tjänster de erbjuder, kan du utforska följande källor och resurser:

 1. Mastercards officiella webbplats – För detaljerad information om Mastercards produkter, tjänster och senaste innovationer, besök Mastercards officiella webbplats.
 2. Visas officiella webbplats – Utforska Visas omfattande utbud av betalningslösningar och säkerhetstekniker genom att besöka Visas officiella webbplats.
 3. Konsumenternas Bank- och Finansbyrå – En svensk resurs som erbjuder opartisk information om olika finansiella tjänster, inklusive kreditkort och betalkort. Webbplatsen är tillgänglig på Konsumenternas.
 4. Finansinspektionen – För information om regler och övervakning av finansiella marknader i Sverige, besök Finansinspektionens webbplats.
 5. The Economist – För djupgående analyser av finansiella trender och hur de påverkar globala och lokala marknader, överväg att läsa artiklar publicerade av The Economist.

Dessa resurser kommer att ge dig en bredare förståelse av betalningsnätverkens roll i den globala ekonomin samt specifika insikter om hur de fungerar i den svenska marknaden.

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.