Tips innan du tar ett billån

Är det dags att införskaffa en ny bil till dig själv eller familjen? Ett bilköp är ofta förknippat med trevligheter genom de många valmöjligheterna av färg, modell och design. Dock finns det andra aspekter som kan dra ned köplusten en smula, och i detta kan det finansiella perspektivet inräknas.

Ett bilköp fordrar för de allra flesta någon typ av billån – oavsett om det är ett traditionellt billån med bilen som säkerhet eller om det rör sig om ett blancolån utan säkerhet där pengarna kan användas till valfritt ändamål, t.ex. en bil. Vi på Lotsia guidar dig genom olika tips innan du signerar för din nya bil.

Din budget är avgörande

När du tar ett lån är det högst rekommenderat att du ser över din egen budget och dina finansiella möjligheter månad för månad. Din bil ska avbetalas inom den givna löptiden och blir dina inbetalningar försenade, kan du faktiskt förlora din bil. Ta endast ett lånebelopp du har råd med.

När du sätter en budget bör du även fundera på kringkostnader och vad din bil kommer att kosta dig. Det är nämligen inte bara bensin som ingår här, utan också besiktningar, bilförsäkring, service och skatt. Räkna också med dyra parkeringsavgifter om du hyr en P-plats eller ett garage. Observera att parkeringsavgifterna på gatan har höjts väsentligt.

Tips innan billån – sammanfattning

  • Det är få som har råd att köpa en bil kontant och därmed blir ett billån ett faktum för allt fler.
  • Innan du tar ett billån eller blancolån till ett bilköp, bör du tänka på vissa saker.
  • Sätt upp en budget – inte bara för lånet utan även för dina egna bilkostnader.
  • Jämför billån och blancolån och se över räntekostnader och fördelar vid en framtida försäljning.
  • Fundera över om du kan lägga en kontantinsats eller ej.
  • Välj en löptid på lånet som är gynnsam i det långa loppet.
  • Tänk på att reglerna kan se olika ut beroende på om du köper av bilfirma eller privatperson.

Billån eller blancolån?

Det finns som sagt ett flertal alternativ för dig som vill unna dig en ny bil. De vanligaste är billånet där du sätter den köpta bilen som säkerhet och således bara lånar upp till en viss summa. Ofta 80 % med en 20 % kontantinsats. Blancolånet å andra sidan innebär fullt belopp.

Idag har många långivare både billån och blancolån i sitt låneprodukt-sortiment och räntorna brukar vara relativt lika. Vid lån är det alltid klokt att jämföra aktörer eller kanske gå via en låneförmedlare som endast tar en kreditupplysning. Överlag kan man dock säga att vid en kommande bilförsäljning, är blancolån fördelaktigare, eftersom det inte är knutet till bilen.

Vilken löptid ska gälla?

Många som tar ett lån – billån som privatlån för andra sammanhang, kan bli lite lurade av löptider. Ofta vill man ha en så låg månadskostnad som möjligt, men i slutet kommer dock ränta och avgifter samla ihop sig till ett högre återbetalningsbelopp som kan få dig att se rött.

Generellt sett är dock ett billån känt för att erbjuda lägre löptider, oftast upp till 5 år. För blancolån kan löptiderna sträcka sig ända uppemot 15 år. Men som sagt, då får du också räkna med högre kostnader. Återigen är det din budget och ditt sunda förnuft som styr ditt beslut.

Tänk på villkoren

Med alla lån följer villkor. Dessa villkor inbegriper saker såsom ålder på bilen, värdet på den samt huruvida du har betalningsanmärkningar eller inte, vilken inkomst du har och vilket drivmedel bilen kommer att gå på. Det kan nämligen vara så att vissa långivare erbjuder premier för vissa drivmedel, såsom hybridteknologier och liknande.

Något av det viktigaste som banken/långivaren tar hänsyn till är bilvärdet. Du ska dock veta att även om du värdera din bil högre än skyarna, kan din bank göra en helt annan uppskattning, vilket kan påverka lånechanser, belopp och dylikt. Banken kan ibland även skruva på sig om du vill köpa en äldre bil.

Bilfirma eller privatperson?

Många gånger kan människor vilja köpa en bil från en privatperson, men det är inte alla långivare som godtar det. Somliga långivare har även avtal med specifika bilfirmor där billånet går direkt till bilhandlaren utan att du ser röken av pengarna. Vill du köpa av privatperson kan reglerna te sig annorlunda.

Ett tips om du vill köpa av privatperson, är att kolla upp långivare som tillåter det. Är du säker på att du vill vända dig till en privat aktör, kan det därför vara lämpligare att ansöka om ett blancolån istället för ett billån, eftersom det brukar vara just vid billån som långivaren kan kärva angående säljare.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 19

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.