Ta med bilen i Europa

Ska du resa runt i Europa? Häftigt! Ännu mer spännande blir det naturligtvis om du väljer att resa med bil istället för med flygplan. Innan du beger dig av kan det dock vara viktigt att förbereda sig ordentligt. Är du t.ex. säker på att din bil klarar den långa resan?

Ett bra sätt att förbereda bilen innan avresa är genom att serva den och ersätta delar som möjligtvis skulle kunna gå sönder. Det är varken kul, eller speciellt ekonomiskt, att stå på mitten av motorvägen med ett trasigt fordon. Se därför till att göra detta i god tid innan ni ska ge er iväg.

Regler inom EU som du bör känna till

Alla länder i EU har inte samma regler och lagar som Sverige. Bland annat så handlar det om att du t.ex. inte får prata i mobiltelefon medan du kör och istället får använda dig av de fasta högtalarna i bilen. Spanien tillåter inte ens handsfree.

Förutom lagar gällande mobiltelefoner så finns det också lagar om varningstrianglar och dubbade vinterdäck. Innan du reser iväg med bilen genom Europa bör du se till att ha en varningstriangel på plats, lämna de dubbade vinterdäcken hemma, samt skaffa dig en reflexväst om du skulle behöva stanna och röra dig på trafikerad väg.

Är det billigare att resa med bil än att flyga?

En av de vanligaste anledningarna till att man väljer att resa med bilen istället för att flyga är för att man vill spara in pengar. I många fall är det billigare att välja bilen framför flyget och dessutom är det bättre för miljön.

Hur mycket din bilresa kommer att kosta beror naturligtvis på hur lång du ska köra och hur mycket du vill hinna se under din färd. Stannar man många gånger, svänger av för sevärdheter och liknande kommer man naturligtvis att göra av med mer, t.ex. i form av bensinkostnader, mat, motell m.m.

Skaffa en bra bilförsäkring

De flesta är medvetna om att trafiken utomlands skiljer sig väldigt mycket från Sverige. Här är det en mer aggressiv körning som gäller och därför är det viktigt att man har en bra bilförsäkring. Använd dig av en helförsäkring om du vill att bilen ska vara helt försäkrad även utomlands.

Förutom skador på bilen så kan det naturligtvis även ske stöld och inbrott. Det är inte ovanligt att ligor går runt och plockar på sig saker från parkerade bilar och med en utländsk nummerplåt blir du extra intressant. Se till att du låser in allt viktigt i bagageutrymmet, även vid tillfälliga stopp.

Res säkert!

Många väljer bilen på resan för att det är smidigt och för att man ska kunna se så mycket som möjligt, men det är viktigt att man reser säkert när man befinner sig så många timmar (eller dagar) i trafiken. Se till att du gör ordentliga pauser och att du får i dig mat!

Mat är viktigt, men det är också sömn. Fortsätt inte att köra fast dina ögonlock känns tunga som sten. Ta in på ett motell vid vägen eller förboka hotell innan ni beger er av. Rekommenderat är att man kör på dagen och inte på natten. Se till att vara utsövd!

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.