Saker att tänka på när du lånar pengar

Det finns tillfällen då vi människor behöver låna pengar, exempelvis för att renovera en bostad, täcka upp en oförutsedd utgift eller liknande. Att låna pengar innebär dock ett stort ansvar för dig som låntagare. Här kommer därför 4 saker att tänka på innan du tecknar ett lån.

Jämför långivarnas villkor med varandra

Det kanske enskilt viktigaste rådet vi kan ge dig som funderar på att låna pengar är att alltid jämföra långivarnas räntor och villkor med varandra. Det är på så vis du kan se vilken långivare som är billigast för dig.

En långivare eller bank är alltid skyldig att presentera både den nominella och den effektiva räntan för ett lån. Den nominella räntan avser kostnaden för lånet medan den effektiva räntan även inkluderar alla övriga avgifter som kan tillkomma när du lånar pengar. Det kan röra sig om alltifrån startavgift till aviavgifter och uttagsavgifter.

När du jämför långivarnas kostnader med varandra är det därför viktigt att fokusera på den effektiva räntan för att göra en så rättvis och bra jämförelse som möjligt.

Låna inte mer än du behöver

Lån är dyra och påverkar din ekonomi. Låna därför inte mer än du verkligen behöver. Ett bra tips kan istället vara att spara ihop så mycket pengar som möjligt så undviker du att dra på dig onödiga skulder.

Har du möjlighet att låna pengar av släkt eller vänner är även det att föredra eftersom du då ofta slipper betala någon räntekostnad. Men var noga med att betala tillbaka skulden så fort som möjligt.

Återbetalningstiden påverkar din totalkostnad

Hos de flesta långivarna kan du som låntagare påverka din återbetalningstid och därmed även totalkostnaden för lånet.

Väljer du en lång återbetalningstid kan du visserligen få ned månadskostnaden men du får samtidigt dras med dyra räntekostnader under en längre tid vilket resulterar i högre totalkostnad.

En kort återbetalningstid leder istället till en lägre totalkostnad men det kräver samtidigt att du betalar en större kostnad varje månad.

Hur lång återbetalningstid som är bäst är i slutändan helt individuellt, men genom att vara medveten om hur återbetalningstiden påverkar din lånekostnader kan du välja en återbetalningstid som passar din ekonomi.

Rörlig eller bunden ränta?

När du lånar pengar tilldelas du antingen en rörlig eller bunden ränta. Med rörlig ränta menas det att räntan förändras utefter rådanden ränteläge medan en bunden ränta är densamma under hela återbetalningstiden.

Rent historiskt har rörlig ränta varit billigare och det är också med rörlig ränta du kan nå riktigt låga räntenivåer. Samtidigt finns risken att räntan stiger vilket leder till ett dyrare lån. Med bunden ränta får du i stället en ökad trygghet eftersom du vet vad lånet kommer kosta dig varje månad. Du har dock inte samma möjligheter att beviljas ett lika billigt lån.

Precis som vanligt är det personliga preferenser och din egna ekonomi som avgör vilken räntetyp som passar dig allra bäst.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.4 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu