Så funkar Lendify för dig som vill låna

Lendify är ett företag som säger sig erbjuda ett seriöst, billigt och enkelt alternativ till stora banker och andra kreditgivare. Denna guide kommer att gå igenom Lendify; vilka de är, vad de erbjuder och vem de kan vara till för, framför allt med fokus på dig som är intresserad av att låna pengar.

Om Lendify

Lendify är ett svenskt företag som grundades år 2014 och drivs av VD:n Jan Magnus Linnersand. Företagets plattform släpptes i februari 2015. De har sedan i juni 2016 tillstånd från Finansinspektionen att verka som betalningsinstitut. I juni 2021 gick Lendify ihop med företaget Lunar, ett annat företag som är verksamt inom finans. Idag har Lendify betalat ut över 2 miljarder kronor i lån totalt. Affärsidén går ut på att erbjuda en plattform för lån och utlåning av pengar utan en mellanhand, såsom en traditionell bank, som tar ut dyra avgifter. Detta för att erbjuda billigare, enklare och mer effektiva tjänster. Trots detta tar Lendify ut mindre avgifter för administration, och detta är hur företaget tjänar pengar.

Som låntagare kan man låna pengar genom Lendify via deras hemsida. Dessa pengar kommer från investerare, det vill säga privatpersoner som lånar ut sina pengar via Lendifys hemsida. I gengäld får dessa privatpersoner (långivarna) en del av räntan som låntagarna betalar på sina lån. Det är så dessa investerare tjänar på affären. Som låntagare tilldelas man en kreditklass beroende på hur bra ekonomi man har (och hur bra möjligheter man har att betala tillbaka lånet). De med värre kreditklass måste betala högre ränta. Investerarna kan sedan välja vilka av dessa lån de vill investera i.

Lendifys styrkor och svagheter

En av de största styrkorna med Lendify som lånförmedlare är att räntan för dig som tar lånet i många fall blir lägre än om du tar ett lån hos en traditionell bank. Dessutom är det lättare att bli godkänd som låntagare hos Lendify. En vanlig bank har ofta höga krav på sina låntagares ekonomi. Ytterligare en styrka är att man enkelt kan överblicka sina lån på Lendifys hemsida.

En svaghet är dock att Lendify inte har några fysiska kontor. Ytterligare två svagheter är att man måste vara folkbokförd i Sverige samt att man inte får ha några betalningsanmärkningar om man ska låna pengar hos Lendify.

Djupare analys av Lendifys tjänst

Nedan har vi valt att gå igenom några utvalda områden som vi tror kan vara av intresse för dig som behöver låna pengar och överväger Lendify.

Peer-to-peer-lån

Ett peer-to-peer-lån, eller p2p-lån som det kan förkortas, är ett lån som ges av en privatperson till en annan privatperson, istället för att man ska ta ett lån av en bank. Fördelen är att räntan då ofta blir lägre, eftersom det inte finns någon bank som vill tjäna pengar på mellanskillnaden. Peer-to-peer-lån har blivit allt vanligare i Sverige och resten av världen de senaste åren i samband med att allt fler ekonomirelaterade ärenden går att sköta via internet. Det är både en ny investeringsform och ett nytt sätt att låna pengar, och utmanar de gamla traditionella bankerna.

Krav för att bli kund hos Lendify

För att få låna pengar hos Lendify behöver man uppfylla ett antal krav. Man måste vara myndig (minst 18 år gammal) och folkbokförd i Sverige. Man måste ha en fast årsinkomst på minst 180 000 kr samt vara fri från betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden. Vidare måste man ha tillgång till svenskt BankID och svenskt bankkonto för att kunna bli kund.

Lendifys kundservice

Lendify har en kundtjänst som finns tillgänglig via chatt på deras hemsida, mejl eller telefon. Där kan man ställa frågor och få hjälp om man har funderingar eller problem med att låna pengar via deras tjänst. De har dock inga fysiska kontor som man kan besöka för att få hjälp. Lendify arbetar inte efter bankdagar som många andra långivare, framför allt traditionella banker, gör. De har öppet och är tillgängliga alla dagar i veckan, och när man kontaktar Lendify prioriterar de att svara så fort som möjligt oavsett veckodag.

Omdömen från kunder

Lendify har enligt Trustpilot en ”Trustscore” på 4,8 av 5 poäng, vilket motsvarar en genomgående nöjd skara av kunder. Bland recensionerna på Trustpilot nämns det bland annat att handläggningen är snabb och utan krångel (det vill säga att det går snabbt och enkelt att ta ett lån hos Lendify), att man får ett bra och smidigt bemötande från kundtjänsten samt att tjänsten är lätt att förstå.

Omdömen om Lendify

Slutsats – ett omdöme kring Lendify

För att sammanfatta finns det både fördelar och nackdelar med att låna pengar hos Lendify. Det är i många fall billigare. Räntan och avgifterna är lägre än hos många traditionella banker. Det kan dock också finnas fördelar med de gamla traditionella bankerna jämfört med Lendify. Exempelvis kan det kännas krångligare att få ett personligt bemötande från en tjänst som Lendify, som bara har kundtjänst online och via telefon istället för att också erbjuda möten på fysiska kontor. Vidare krävs det att du inte har några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden.

Vanliga frågor om Lendify

Hur ligger Lendify till gällande räntor och avgifter i jämförelse med mer traditionella långivare?

Räntan på ett lån hos Lendify är mellan 2,95% och 17%. Alla räntor är rörliga. Räntan för just dig när du ansöker om ett lån hos Lendify beror på din kreditvärdighet. Denna avgörs framför allt beroende på hur hög din inkomst är samt om du har några andra lån, och hur stora dessa lån i sådana fall är. Hos traditionella banker varierar räntan mellan 4% upp till 30%, men vanligtvis är den relativt hög. Självständiga nya tjänster såsom Lendify har överlag mindre kostnader och kan därför också ta ut lägre ränta på sina lån. Uppläggningsavgiften varierar ofta mellan 0 och 500 kronor, men ändras ofta beroende på hur stort lånet är och hur lång avbetalningstiden är.

Hur mycket pengar kan man låna via Lendify?

Hos Lendify kan man låna upp till 500 000 kronor (en halv miljon kronor). Det lägsta lånebeloppet är 20000 kronor. Uppläggningsavgiften för ett lån hos Lendify är alltid 495 kronor, oavsett hur stort lånet är eller hur din kreditvärdighet ser ut.

Har Lendify bra omdömen från sina kunder?

Enligt Trustpilot, en ledande tjänst för produkt- och tjänstrecensioner, har Lendify 4,8 av 5 i ”Trustscore,” vilket motsvarar en genomgående nöjd kundskara. Bland recensionerna framgår det att kunder tycker att det är en enkel och snabb tjänst utan krångel och med snabba besked.

Kan jag samla mina lån hos Lendify?

Ja, du kan samla dina lån hos Lendify. Om du har flera lån med hög ränta kan du ta ett lån med lägre ränta motsvarande kostnaderna för de lånen hos Lendify, och sedan använda det lånet för att betala tillbaka dina befintliga lån.

Begär Lendify kreditupplysning om jag vill låna pengar via dem, och i så fall vilket företag använder de för kreditupplysning?

När du ansöker om ett lån hos Lendify tar de ut en kreditupplysning. Företaget som Lendify använder för att begära ut kreditupplysningar heter UC, och när de tar ut en kreditupplysning kommer den att synas hos UC.

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka mitt lån hos Lendify?

Om du inte betalar in en avgift hos Lendify i tid skickar de en skriftlig påminnelse och en påminnelseavgift på 60 kronor. Om denna inte betalas går ärendet vidare till ett inkassoföretag, som tar ut en avgift på 180 kronor.

Hur fort betalas lån ut från Lendify?

Att fylla i en låneansökan hos Lendify tar cirka två minuter, och du får direkt ett preliminärt låneerbjudande. Din ansökan behandlas oftast inom några timmar, oavsett vilken dag det är när du ansöker. Om ansökan godkänns får du pengarna på ditt konto samma dag.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal betyg: 7

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.