Riksbankens styrränta och dess påverkan på andra lån och krediter

Svensk ekonomi har under senare år präglats av hög inflation och en Riksbank som hastigt höjt sin styrränta. När vi nu närmar oss slutet på 2024 har inflationen dämpats och Riksbanken har också genomfört flera sänkningar av styrräntan. Men vilken påverkan har egentligen Riksbankens “räntevapen” på olika lån och diverse krediter?

Svenska Riksbankens styrränta är ett av de viktigaste verktygen för att påverka räntenivån i ekonomin. Den påverkar också olika typer av lån och krediter på flera sätt. När styrräntan ändras, får det ofta direkta och indirekta effekter på räntan som banker och andra kreditinstitut erbjuder till konsumenter och företag. Här går vi igenom hur olika typer av lån och krediter påverkas.

Privatlån 

Privatlån, även kallade blancolån, är lån utan säkerhet, vilket innebär att du som låntagare inte behöver pantsätta någon tillgång (som en bil eller bostad) för att få lånet.

Räntan på privatlån är vanligtvis högre än på exempelvis bolån, eftersom långivaren tar en större risk då det inte finns någon säkerhet. När Riksbanken höjer styrräntan, tenderar bankernas upplåningskostnader att öka, vilket i sin tur kan leda till att räntan på privatlån också stiger. Omvänt kan räntan sjunka när Riksbanken sänker styrräntan. Dock sker justeringarna på privatlån oftast inte lika snabbt som för andra lån, eftersom bankerna har större flexibilitet att sätta sina egna marginaler.

Kontokrediter

Räntan på kontokrediter påverkas också av Riksbankens styrränta. Eftersom dessa krediter ofta har rörlig ränta, kan en höjning av styrräntan snabbt leda till högre kostnader för låntagare. Liksom med privatlån brukar dessa räntor vara relativt höga eftersom de inte är säkrade av tillgångar, vilket gör dem känsliga för ändringar i styrräntan.

Kreditkort

Räntan på kreditkort är oftast rörlig och kan därför påverkas av förändringar i styrräntan. Kreditkortsräntor är ofta mycket höga jämfört med andra lån. Så även en liten höjning av styrräntan kan leda till märkbara ökningar i kostnaden för en kreditkortsskuld. När styrräntan höjs, kan det bli dyrare för banker att finansiera dessa krediter, vilket kan leda till högre räntor för konsumenterna.

Varför påverkas olika typer av lån olika?

De olika typerna av lån och krediter påverkas på olika sätt beroende på deras karaktär:

  1. Risknivå – Lån utan säkerhet, som privatlån och kreditkort, har högre räntor eftersom de innebär större risk för långivaren. Dessa typer av krediter tenderar också att vara mer känsliga för förändringar i styrräntan eftersom långivarna har större räntepåslag för att kompensera för risken.
  2. Rörlig eller fast ränta – Lån med rörlig ränta, såsom kontokrediter och ofta kreditkortsskulder, påverkas direkt och snabbare av förändringar i styrräntan. Däremot påverkas fasta räntor, såsom vissa privatlån med fast ränta, mer långsiktigt genom förändringar i det allmänna ränteläget och långivarnas marginaler.

Vanliga frågor

Här fokuserar vi på vanliga frågor om hur Riksbankens styrränta påverkar olika typer av lån och krediter och vad det innebär för dig som låntagare.

Sammanfattning

När Riksbanken höjer styrräntan ökar generellt kostnaden för bankernas upplåning, vilket de ofta för vidare till sina kunder genom högre räntor på lån och krediter. Privatlån, kontokrediter och kreditkort är alla typer av lån utan säkerhet och påverkas därför av förändringar i styrräntan, men räntorna tenderar att vara högre än exempelvis bolån. Kreditkort och kontokrediter kan påverkas snabbt, medan privatlån kan reagera något långsammare beroende på långivarens prissättningsstrategi.

Utvecklingen av Riksbankens styrränta

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.