Moderna Försäkringar eller ManyPets hundförsäkring

I denna artikeln försöker vi göra en jämförelse mellan ManyPets och Moderna Försäkringar som är två populära alternativ för hundägare. Båda bolagen är värda att titta närmare på för dig som letar efter en riktigt bra försäkring för din hund.

Båda dessa bolag erbjuder mer eller mindre kompletta försäkringspaket på tre olika nivåer. Dessutom erbjuds möjlighet till rådgivning genom videosamtal med veterinär. Något som är väldigt praktiskt i en nödsituation då du inte riktigt vet hur du ska göra med din hund. Att få konkreta råd då är värdefullt. Det är inte alltid hunden gynnas bäst av att man åker iväg till veterinär. Det kan vara bättre att behandla vissa saker hemma. Bara det görs på rätt sätt.

Presentation Moderna Djurförsäkringar

Moderna Försäkringar erbjuder ett antal olika försäkringar inom olika områden. Moderna Djurförsäkringar är, som namnet antyder, helt nischat på enbart djurförsäkringar. De som jobbar i bolaget har ett eget djurintresse som grund. Bolaget är något av en utmanare på marknaden och deras bästa hundförsäkring har fått toppbetyg i Konsumenternas Försäkringsbyrås jämförelser. Bemötande, kunskap och snabb service är i fokus och många oberoende jämförelsesajter rekommenderar bolagets djurförsäkringar.

Moderna Djurförsäkringar i korthet

Det finns tre olika nivåer på försäkringarna, alla med möjlighet att anpassa lite efter individuella behov.

  • Enkel – Denna nivå ersätter endast veterinärvårdskostnaderna och då upp till en kostnad av max 30 000 kr.
  • Dubbel – Ersätter dubbla beloppet, alltså 60 000kr och då går det även att räkna in sådant som röntgen, medicin och rehabilitering.
  • Trippel – Erbjuder ersättning med upp till 120 000 kr för veterinärvårdskostnader inklusive kostnader för röntgen, medicin och rehabilitering.

Mer om Modernas försäkringspaket

Moderna Djurförsäkringar har satt samman de tre olika paketen utifrån vad som efterfrågas. Men först och främst är det viktigt att avgöra vad just du och din hund behöver. Det som kan påverka är var du bor och vilken hundras det gäller så jämför noga innan du bestämmer dig.

Enkel är ett enkelt paket med lågt försäkringsbelopp som dessutom bara täcker kostnader för veterinärbehandling. Du får alltså inte räkna in kostnader för eventuell antibiotika eller annan medicin som hunden kan behöva och kortare eller längre perioder.

Dubbel ersätter förutom behandlingskostnader även kostnader för röntgen, medicin och rehabilitering. Detta är bra om hunden behöver träna upp sin rörlighet efter en skada eller operation. Exempelvis genom vattenträning.

Trippelpaketet omfattar det mesta som kan inträffa. Med detta paket kan du även får ersättning för borttagning av kvarvarande mjölktänder eller cellgiftsbehandling med mera.

Med det här paketet kan du även få ersättning för kostnaderna om din hund måste inackorderas på hundpensionat. Även om du själv skulle råka bli så sjuk att du inte kan ta hand om din hund under en period. Det här kan vara väldigt viktigt för ensamstående. Kanske extra viktigt så här i covid-tider då risken att hamna på sjukhus kan vara större än vanligt.

ManyPets – en presentation

ManyPets har utformat sina djurförsäkringar efter tusentals samtal med djurägare med ambitionen att bygga en rättvis försäkring med bättre villkor utifrån djurägarnas behov. Bolaget grundades i England 2012 men en filial finns i Sverige sedan 2019 och den har fått toppbetyg av kunderna. Totalt är över 270 000 engelska och svenska husdjur försäkrade i bolaget.

ManyPets hundförsäkringar i korthet

ManyPets erbjuder tre enkla paket i sitt försäkringsutbud. Vissa tillägg och individuella val kan göras.

  • Bas – Erbjuder ersättning av veterinärvårdskostnader upp till 30 000 kronor och livförsäkring som valbart tillägg.
  • Standard – Ersätter veterinärkostnader upp till 60 000 kr och täcker även medicin- och tandvårdskostnader samt viss rehabilitering och kostnad för ordinerat specialfoder.
  • Premium – Ger ersättning upp till 140 000 kronor för veterinärvård, utökat belopp för rehabilitering och specialfoder samt att livförsäkring också ingår.

Mer om ManyPets försäkringspaket

Bas-paketet är det absolut enklaste med lägst försäkringsbelopp. Denna försäkring täcker enbart veterinärvård. Det går inte att räkna in kostnader för medicin, tandvård, röntgen eller rehabilitering i totalkostnaden. Den som vill kan komplettera med en livförsäkring som i så fall ersätter kostnader för avlivning och kremering om en veterinär bedömt att hunden behöver få somna in.

Standardpaketet är det mest populära alternativet. Det innehåller allt som finns i Bas men försäkringsbeloppet är dubbelt så högt, alltså 60 000 kronor. Dessutom får du räkna in kostnader för medicin, tandskador, röntgen och vissa kostnader för rehabilitering och ordinerat foder. Vill du ha livförsäkring är det ett valbart tillägg även här.

Premiumförsäkringen är som namnet säger den mest omfattande varianten. Dessutom är ersättningsbeloppen för rehabilitering och specialfoder högre. Här ingår, förutom allt som finns i Standardpaketet, även en livförsäkring som täcker kostnader för avlivning och kremering om hundens liv inte går att rädda.

Utöver de olika omfattande paketen går det att teckna tilläggsförsäkring för något som kallas tidigare besvär. Alltså problem som hunden haft tidigare i livet. Det gäller särskilda villkor för detta men för att det ska vara aktuellt får sådan skada eller sjukdom inte ha varit aktuell under de senaste tre månaderna före det datum då försäkring tecknas.

Om hundförsäkringar

Det finns många skäl att se över sitt val av hundförsäkring. Om du redan har en hund med befintlig försäkring kanske det finns bättre alternativ och därmed också skäl att byta försäkringsbolag. Om du övertar en omplaceringshund kanske det inte ens finns någon försäkring tecknad för din nya följeslagare. Då är det hög tid att rätta till den bristen.

För dig som står i begrepp att köpa en valp, eller precis har köpt en så är det vanligt att det följer med en försäkring som uppfödaren ordnat med. Då kanske det känns enklast att helt enkelt fortsätta använda den. Men det är inte alls säkert att just den försäkringen är den som bäst motsvarar det du och din hund behöver. När du ska välja försäkring kanske du mest letar efter en låg premie. Men det är något som verkligen kan straffa sig om din hund råkar ut för något och det visar sig att din billiga försäkring inte räcker till?

Veterinärvård

Med veterinärvård avses vanligen kostnader för undersökning och behandling som rekommenderas av veterinär. Medicin som används vid behandlingstillfället kan ingå i det belopp som ersätts medan receptbelagd medicin som hunden ska ha en period blir sådant du får betala själv. Med de minsta försäkringspaketen ingår inte kostnader för eventuell röntgen eller tandvård vilket kan bli väldigt kostsamt om oturen är framme. Röntgen (MR eller CT) kan ju vara avgörande inför beslut om eventuella operationer eller bedömning av ledskador av olika slag.

Livförsäkring

Om det värsta händer och det inte går att rädda livet på din vän kan veterinären rekommendera avlivning. Om livförsäkring är inkluderad eller finns som tillval ersätter ManyPets kostnaderna för detta med upp till 2000 kronor. Moderna Djurförsäkringar ersätter i stället hundens beräknade värde, för den som till exempel har en brukshund eller avelshund kan värdet vara betydligt större än kostnaden för avlivning och kremering, något som Moderna inte lämnar ersättning för.

Hundens ålder eller andra begränsningar

ManyPets höjer självrisken på sina försäkringar från det år hunden fyller nio år medan Moderna Djurförsäkringar låter försäkringen gälla utan förändringar fram till tio års ålder då den i stället upphör helt. För vissa raser upphör försäkringen att gälla redan när hunden är åtta år.

När du letar efter den perfekta försäkringen för just dig är det alltid bäst att kontakta respektive bolag och be om ett kostnadsförslag. Sådana saker som bostadsort, hundens ras och ålder och kanske användningsområde kan påverka både vilken försäkring som kan vara mest lämplig och den premie du bör välja.

Vanliga frågor om Moderna Försäkringar och ManyPets

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och funderingarna gällande hundförsäkringar från Moderna Försäkringar och ManyPets.

FAQ – Moderna Försäkringar & ManyPets

Går det att få ersättning för tandvård?

Ja, tandförsäkring ingår i ManyPets Standard- och Premiumpaket. Moderna Djurförsäkringar ersätter borttagning av kvarvarande mjölktänder med sitt Trippelpaket.

Täcker försäkringen kostnader för receptbelagd medicin som veterinären skriver ut?

Ja, medicinkostnader ingår i ManyPets Standard- och Premiumpaket samt i Moderna Djurförsäkringars Dubbel- och Trippelpaket.

Gäller försäkringen om jag tar med hunden utomlands?

Ja, det ingår i ManyPets Premium- och Standardpaket samt hos Moderna Försäkringar (alla paket).

Jag har många hundar, finns det någon flockförsäkring?

Moderna erbjuder flockförsäkring för 10-20 hundar med upp till 100 000 kr per försäkringsår för de hundar som ingår.

Går det att få ersättning för dolda fel?

ManyPets kan ersätta dolda fel som inte upptäckts vid veterinärbesiktning före fyra månaders ålder. Moderna Djurförsäkringar har särskild uppfödarförsäkring som täcker eventuella dolda fel hos valparna.

Ersätts kostnader i samband med veterinärvård vid dräktighet?

ManyPets kan lämna ersättning vid eventuella komplikationer under djurets första dräktighet.

Går det att få ersättning för strålning och cellgifter?

Ja, båda bolagen kan ersätta sådana kostnader för den som tecknat de mest omfattande försäkringarna.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 15

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.