Lumify eller Monetti

Om du har planer på att ta ett lån så kan både Lumify och Monetti vara bra alternativ. Båda är relativt kända och erbjuder säkra lån, men det kan såklart vara så att det ena företaget passar dig bättre än det andra. För att hitta den bästa långivaren för dig så har vi samlat ihop all information om dessa två företag.

Du kan läsa vår jämförelse nedan där vi går igenom bland annat vilka för- och nackdelar du får med varje långivare. Vi går också igenom vad som skiljer dem åt och vanliga frågor som du eventuellt kan ha innan du tar ett lån från ett av företagen.

Styrkor och svagheter

Lumify lån
💡 Styrkor Lumify
Snabba beslut.
Inga uppläggningsavgifter.
Relativt låga krav.

💡 Svagheter Lumify
Bristande information på sidan.
Lågt maxbelopp.
Inte helgöppet, dåliga öppettider.

📌 Till Lumifys hemsida


Monetti lån
💡 Styrkor Monetti
Välkänd långivare i Sverige.
Erbjuder flexibla lån.
Bra öppettider.

💡 Svagheter Monetti
Lågt maxbelopp.
Betalar inte ut under helger, men tar emot ansökan.
Högre ränta än en del andra långivare.


📌 Till Monettis hemsida

Om Lumify

Lumify är en långivare som drivs av Luma Finans AB, en finansiell koncern som drivs inte bara här i Sverige utan även i Danmark. Det är med andra ord en ganska liten långivare om man jämför med många andra av de stora bolagen som finns tillgängliga.

Företaget är helt fokuserat på vanliga snabblån och erbjuder upp till 10 000 kr för nya kunder, men det går att låna mer än så för befintliga låntagare. Något som företaget också fokuserar på är att göra allt så snabbt och enkelt som möjligt. Du kan till exempel registrera dig hos dem dygnet runt, vilket är relativt ovanligt för långivare.

Om Monetti

Monetti har funnits på marknaden sedan 2006 och är en del av Folkefinansgruppen. Man erbjuder både vanliga snabblån och även flexibla lån, en typ av kredit där du har mer kontroll över lånet. Man fokuserar mycket på så kallade etiska lån där man endast tar emot låntagare som man tror har en god möjlighet att betala tillbaka lånet.

Monetti är en ganska stor långivare i Sverige men erbjuder däremot inte lika mycket som en del andra långivare. Men det går att låna upp till 20 000 kronor, vilket är jämförbart med Lumify som erbjuder samma nivåer.

Jämförelse mellan Lumify och Monetti

Innan du tar ett lån hos antingen Lumify eller Monetti så är det bra att jämföra mellan långivarna. Det finns flera saker du bör kontrollera men det kanske viktigaste är att du kontrollerar hur mycket du faktiskt kan låna hos bolagen.

Både Lumify och Monetti erbjuder dig chansen att låna upp till 20 000 kronor. Det du däremot får tänka på är att Lumify endast erbjuder dig att låna 10 000 kronor för ditt ingångslån. För att låna mer än det måste du alltså redan haft ett lån hos dem tidigare. Det är också viktigt att du tänker på att lånebeloppet kan påverka hur höga krav långivarna har på dig, framförallt gällande din inkomst.

Lumify accepterar inte betalningsanmärkningar. Det här innebär att du inte blir godkänd för ett lån om du har några anmärkningar på grund av tidigare skulder. Anledningen till att man inte accepterar dessa är att Lumify är försiktiga gällande deras kunders förmåga att betala tillbaka.

Monetti accepterar ibland anmärkningar, men inte alltid. Mycket kommer att handla om hur bra din ekonomi är och huruvida du kommer att ha en god chans att betala tillbaka lånet utan bekymmer.

Inkomstkrav och åldersgräns

Varken Monetti eller Lumify har angett ett specifikt inkomstkrav för låntagare. Det man däremot har angett hos Lumify är att du måste anses ha en god chans att betala av lånet. Hos Monetti är det istället en löpande inkomst som krävs. Det handlar alltså om hur bra din ekonomi är i allmänhet, inte om ett exakt belopp du måste tjäna varje månad.

Hos båda måste du däremot vara minst 18 år för att få ett lån. Det här är ändå ganska lågt eftersom det finns gott om företag som kräver att du är 20 eller 21 för att få ett lån. På så vis är alltså Monetti och Lumify båda ganska lätta med sina krav, det går trots allt inte att gå lägre än 18 år för lån.

Räntan hos Lumify och Monetti

En viktig sak att titta på innan du tar ett lån är såklart räntan. Hos Lumify ligger den på allt mellan 12,87% till 236,5% i effektiv ränta. Det här är alltså viktigt att hålla koll på, inte minst eftersom det är skillnad mellan ränta och effektiv ränta.

Hos Monetti ligger räntan istället på 53,20% och 70%. Det här innebär att maxräntan är lägre hos Monetti än Lumify, men det du måste tänka är istället att lägsta räntan också är högre. Det finns alltså en viss chans att du kan få ett billigare lån om du tar det hos Lumify, men det beror helt på hur ditt slutavtal ser ut.

Övriga avgifter

Båda långivarna har uppläggningsavgifter, en form av startavgift när du först tar ett lån. Hos Lumify ligger denna på 695 kronor, men du kan undvika denna ibland genom ett erbjudande hos dem som innebär att första lånet kommer utan denna. Hos Monetti har du alltid den här avgiften, men den ligger på endast 350 kronor.

Båda har också aviavgifter, som dras varje månad. Hos Lumify ligger denna på 60 kronor och hos Monetti är det istället på 45 kronor. Du får också tänka på att det kan tillkomma andra avgifter under din löptid om du blir försenad med ditt lån eller om du ska göra några förändringar. Det är viktigt att hålla koll på avtalet om du har planerat att göra några ändringar.

Hos Monetti har du ditt lån allting mellan 1 månad och 1 år. Hos Lumify är ditt lån lite mer flexibelt eftersom de är mer av en kredit. Principen är däremot densamma, ju mer du lånar desto mer kommer du att behöva betala tillbaka. Om du betalar av lånet tidigt så kommer du ned i totalkostnad, men direktkostnaden blir ganska hög då.

Slutsatser

Det är alltså viktigt att du hittar en bra balans och läser avtalet innan du godkänner något. På så vis kan du minska risken att ditt lån blir onödigt dyrt i längden. Genom att jämföra på det här viset så har du redan tagit det första och kanske viktigaste steget för att försäkra dig om att ditt lån inte blir onödigt dyrt.

Det som antagligen är viktigast när du ska ta ett lån är alltså räntan, olika utgifter som tillkommer och även hur mycket du faktiskt får låna hos företaget. De andra detaljerna, bland annat vilka krav som ställs, kan man ofta vara lugn med om man åtminstone är 18 år och har en inkomst av något slag.

Vanliga frågor om Lumify och Monetti

Innan du tar ett lån hos Lumify eller Monetti kan det vara bra att se över lite vanliga frågor om bolagen.

FAQ – Lumify & Monetti

Är det möjligt att betala hela krediten till Lumify i förtid?

Det går alltid att betala av hela lånet på en gång. Det du däremot måste tänka på är att du noga ser över det exakta beloppet, så att du inte missar att betala en liten del av det. Fördelen med att betala av lånet snabbt är att du får ned totalkostnaden för ditt lån.

Hur lång tid tar det innan jag får mina pengar från Lumify?

När din kredit har beviljat får du vanligtvis pengarna väldigt snabbt. Det här gäller däremot endast om du har en av de stora bankerna i Sverige, exempelvis Nordea, SEB, Swedbank eller Handelsbanken. Det gäller också bara om du har ansökt ditt lån under förmiddagen eller tidig förmiddag. Om du ansöker på kvällen eller helgen kan du få vänta tills nästa arbetsdag.

Kan jag låna utan UC hos Lumify?

Lumify använder sig inte av UC för att göra en kreditprövning. Man använder sig istället av Creditsafe, ett vanligt alternativ till den traditionella Upplysningscentralen. Det här är att föredra menar många, inte minst då långivare alltid måste göra en kreditprövning innan ett lån ges ut.

När utbetalas lån från Monetti?

Om du har skickat in din ansökan så att den blir godkänd innan 13:00 så får du oftast pengarna samma dag mellan 15:00 och 17:00. Om du har Nordea så ska din ansökan gärna godkännas innan 10:30 för att du ska få pengarna samma dag. Du får alltså pengarna relativt snabbt när du tar ett lån hos Monetti.

Kan jag låna utan UC hos Monetti?

Monetti använder sig inte av UC för att göra sina kreditprövningar. Lumify använder som sagt Creditsafe och Monetti använder sig istället av ett företag med namnet Bisnode. Den här kreditprövningen måste alltid göras av långivare och det är alltså inte något som du kommer undan.

Erbjuder Monetti utbetalning på helger?

Monetti erbjuder dessvärre inte några utbetalningar på helger, åtminstone inte just nu. Man erbjuder redan ganska snabba utbetalningar så det är antagligen möjligt för företaget att betala ut under helger. En anledning till att man kanske inte gör det är för att man inte vill erbjuda för många impulslån, eftersom dessa kan skapa en onödig risk för ens ekonomi.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu