Investera i Bitcoin

Intresset för kryptovalutor har ökat lavinartat under de senaste åren och det finns många som undrar hur det är möjligt att investera i de mängder av alternativ som numera finns tillgängliga.

Även om det numera finns mängder av olika kryptovalutor är det fortfarande Bitcoin som genererar det största intresset. Det finns lite olika sätt att investera i Bitcoin och nedan går vi igenom de vanligaste.

Bitcoin certifikat

Det kanske enklaste sättet att investera i Bitcoin är via certifikat som idag går att köpa både på Avanza och Nordnet. Om du köper ett certifikat är det dock viktigt att veta att du faktiskt inte äger några Bitcoin. Istället äger du en tillgång som är konstruerad för att följa utvecklingen av priset för Bitcoin. Detta i sin tur innebär vissa risker men detta är ett enkelt och snabbt sätt att få exponering mot Bitcoin. Avanza erbjuder även certifikat för Ethereum som är en av de mer framträdande kryptovalutorna efter Bitcoin idag. 

Börser för Bitcoin

Om du är ute efter att äga Bitcoin och inte vilja investera i en tillgång som Bitcoin-certifikat finns det mängder av börser där du kan handla direkt i Bitcoin och många andra kryptovalutor. Det finns tyvärr en del tveksamma alternativ men nedan har vi listat några av de största.

Binance

Binance grundades 2017 och är idag den största kryptobörsen sett till handelsvolym. Utöver Bitcoin kan du köpa i princip alla större kryptovalutor. Handel i övriga kryptovalutor sker i regel med Bitcoin. Utöver att vara den största börsen har också Binance låga avgifter.

Coinbase

Coinbase är en annan av de större plattformarna som möjliggör köp av Bitcoin och andra kryptovalutor. Plattformen har vuxit snabbt de senaste åren och introducerades under 2021 på Nasdaq i New York. 

eToro

Ytterligare ett populärt alternativ för att investera i Bitcoin är plattformen eToro. Här kan du köpa Bitcoin med kort och det är också möjligt att sätta upp ett demokonto ifall du känner dig lite osäker.

Trijo

Trijo är för närvarande Sveriges enda börs för direkt handel med olika kryptovalutor. Trijoi är dessutom fullt reglerade hos Finansinspektionen och erbjuder handel med bitcoin, ethereum och litecoin. Trijo riktar sig primärt till personer med lite eller ingen erfarenhet av varken kryptovalutor eller investeringar.

Aktier med exponering mot Bitcoin

Ännu ett sätt att investera indirekt i Bitcoin är så klart att köpa aktier i företag som har en stort exponering mot Bitcoin. Det finns faktiskt bolag som minar Bitcoin som numera finns på börsen. Bland lite större bolag som har stor exponering mot just Bitcoin märks bland annat Coinbase och Robinhood. Både är noterade på Nasdaq i New York och kan enkelt köpas via Avanza eller Nordnet till ditt ISK-konto.

Var aktsam

Som med alla investeringar är det viktigt att du är påläst och vet exakt vad det är du investerar i. Det är nog faktiskt lite extra viktigt när det gäller investeringar i Bitcoin eftersom priset har präglats av väldigt hög volatilitet.

Källor & vidare läsning

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.