Importera bil på bästa sättet

Det kan vara riktigt lönande för dig att köpa en bil utomlands för att sedan importera den till Sverige. Vanligtvis är det lägre priser i de andra EU-länderna och dessutom kan du föra in bilen i vårt land utan att du behöver betala någon tullavgift.

Visserligen finns det vissa saker du behöver ha koll på innan du tar steget och importerar en bil till Sverige. Vi kommer att ge dig några goda råd och tips på vad du bör tänka på. Samt några måsten innan du köper din bil utomlands.

Vem är ägaren?

Du behöver kontrollera att den som säljer den begagnade bilen är den som äger bilen. I samband med import av bilar få du vara beredd på att det finns en uppsjö av oseriösa importörer och säljare. Dessa försöker sälja fordon som är krockade, stulna eller har mätarinställningen tillbakaskruvad.

Skulle du köpa en bil från privatpersoner så kommer inte konsumentskyddslagstiftningen gälla för dig. Därför kan det vara en bra idé att köpa en bil hos auktoriserade återförsäljare, vilket kommer ge dig mer trygghet. Ett bra tips är att du tar och kontrollerar den tilltänkta bilen hos exempelvis Carfax i samma land du köper bilen ifrån.

Ta en titt i serviceboken

Det lönar sig att ta dig en titt i serviceboken för att se om den har blivit stämplad och att mätarställningen är ifylld i samband vid var och en gjord service. Oavsett om bilen är gammal eller ny är det bra att veta om servicen har skötts av de tidigare ägarna.

Kontrollera mätarställningen och se om den känns rimlig. Det finns oseriösa personer som manipulerar dessa för att sänka antalet kilometer bilen har gått. Kontrollera slitaget på ratten, pedalgummit, växelspaken och jämför det med mätarställning. Har du möjlighet så försök att kontakta tidigare ägare för att höra hur bilen har varit att köra.

Kontrollera utrusningen

Något som skiljer sig mellan att köpa bil i Sverige jämfört med de som säljs utomlands är utrustningen som följer med fordonet. Ett bra exempel på detta är att värmesystemet hos fordon avsedda för varmare breddgrader kan vara underdimensionerat för att klara av det svenska klimatet. Ett exempel kan vara att sätesuppvärmningen saknas.

I och med att du importerar en bil kommer du inte ha något tillverkaransvar gällande avgasreningsutrustningen efter 8 000 mil eller 5 år. Skulle det vara så att bilbesiktningen upptäcker att det är fel exempelvis på katalysatorn betyder det att skulle det uppstå fel får du själv stå för kostnaderna.

Saker du måste göra

Du behöver bland annat anmäla att du har köpt och importerat en bil till Skatteverket och skicka in en kopia på kvittot från bilköpet. Har bilen varit i trafik i max 6 månader eller inte gått 600 mil räknas den som ny. Detta innebär att du ska betala mervärdesskatt.

Glöm inte bort att skaffa en tillfällig registrering innan du har gjort en registreringsbesiktning av bilen. Detta så att du kan skaffa dig en trafikförsäkring. Du har sju dagar på dig att göra detta. Efter att du har gjort identitetskontroll och registerbesiktat bilen kommer du få en registerskylt till din bil.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal betyg: 10

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.