Hur fungerar en ETF?

Du har kanske hört talas om ETF:er och har förstått att det är ett sätt för dig att investera dina pengar. Men vad är egentligen en ETF och varför kan det vara ett bra alternativ för din besparingar.

En ETF (Exchange-Traded Fund) är en börshandlad fond som handlas direkt på börsen på samma sätt som en aktie. Det finns idag ett enormt utbud av olika ETF:er. Gemensamt har de att de nästan alltid följer en underliggande tillgång. Det kan exempelvis handla om ett index, en valuta eller en råvara. På detta sätta kan du investera brett i exempelvis en region eller en bransch. Ett bra sätt att få en diversifierad portfölj om du inte vill handla i specifika aktier. Det finns även möjlighet att handla ETF:er med hävstång. Det ger dig möjligheten till en högre avkastning men innebär också en större risk.

Så köper du ETF:er på börsen

Att handla med ETF:er är numera enkelt. Hos nätmäklare som exempelvis Avanza och Nordnet finns ett enormt utbud och du kan välja att placera dem på ett ISK eller en kapitalförsäkring om du så önskar. Observera att lagen om värdepappershandel kräver att nätmäklaren kontrollerar att du har en grundläggande kunskap om ETF:er. Det kommer därför vara nödvändigt att svara på ett par grundläggande frågor för att kunna få handla i dessa börshandlade fonder.  

Vanliga frågor om EFT:er

Nedan har vi sammanställt svaren på några av de vanligaste frågorna om ETF:er.

Vilka fördelar finns det med en ETF?

En stor fördel med ETF:er är du kan få en bred exponering mot en specifik marknad eller bransch. Detta går förvisso även med vanliga fonder. Men till skillnad från vanliga fonder kan du handla med en EFT flera gånger per dag. En typisk fond handlas max en gång per dag. Generellt sätt är det också betydligt billigare att handla med ETF:er än med aktiv förvaltade fonder.

Vad kostar det att investera i en ETF?

Utöver kostnaden för själva EFT:en kommer du betala courtage och en förvaltningsavgift. Just förvaltningsavgiften är i regel lägre på börshandlade fonder än på aktivt förvaltade fonder.

Hur beskattas en ETF?

ETF:er beskattas på samma sätt som vanliga fonder.

Källor & vidare läsning

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal betyg: 4

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.