Hemlarm ger trygghet

Tyvärr har alltfler inbrott lett till att försäljningen av inbrottslarm har ökat. Detta är naturligtvis en negativ aspekt i sig eftersom tryggheten i hemmen minskar och folk blir alltmer rädda för att råka ut för tjuvar. Dock har nutidens hemlarm gått igenom en oerhörd utveckling och idag finns det en rad lösningar och larmpaket.

Samarbetet mellan de olika säkerhetsföretagen och hemlarms-utvecklarna har också utökats. Ett flertal väktarbolag som Securitas m.fl. har utvecklat vattentäta larmpaket. Det går även att köpa till deras tjänster för en extra säker hemmavistelse eller semester där man slipper oroa sig för inbrott medans man bortrest. Även andra funktioner kan väljas till.

Lotsias guide om hemlarm

Vi på Lotsia vill styrka vikten av ett hemlarm och tryggheten med det. Eftersom antalet hemlarms-lösningar har blivit en boom i samhället, så har också priserna sjunkit allteftersom lösningarna och funktionerna blivit fler. Man har också märkt att folk inte bara efterfrågar ett tryggt hemlarm. De begär också mervärde och kringprodukter runt det.

Det typiska larmsystemet består av centralenheten, inbyggda sirener, back-up, rörelse- och/eller rökdetektorer samt magnetkontakter m.m. Dessutom ingår service och underhåll samt väktarbolagets tjänster såsom utryckning, i paketet. Dock finns det finurliga tillval att köpa till. Det går exempelvis att ha vattendetektorer för en eventuell läcka, brandindikering samt funktioner som skvallrar om temperaturväxlingar i hemmet.

Hemlarm – sammanfattning

  • Idag har hemlarmen blivit allt mer avancerade och ofta kommer dem i ett larmpaket.
  • Priserna för hemlarm och paketlösningar har sjunkit och är därför lättare för alla typer av hushåll att bekosta.
  • Många tycker även om att inkludera andra funktioner i hemlarmet (vattendetektorer, branddetektorer m.m.).
  • Man brukar sammanfatta hemlarmen i 3 olika varianter.
  • Ofta sker larmen med koppling direkt till ett väktarbolag, i anslutning till husets centralenhet med sirensignal, eller som anvisning till din mobil.
  • Det sistnämnda gör att man som husägare direkt får en notis om någon försöker bryta sig in i bostaden.
  • Förutom hemlarm är det viktigt med grannsamverkan, bra lås och andra säkerhetsanordningar på dörrar och fönster.

De olika larmtyperna

Det finns i grund och botten 3 olika larmtyper. Antingen går det att låta larmet signalera direkt till ett väktarbolag som därmed rycker ut och tar hand om problemet. Eller du kan välja ett larm som kopplas till sirensystemet så att det tjuter. De tredje alternativet är att ha ett larm som ringer upp din telefon.

Det som dock kan vara besvärligt med ett larm som skickar notiser till telefonen, är att du kanske inte alltid har din telefon tillgänglig. Med ett väktarbolag kan du vara säker på att utryckning sker omgående. Dock är det bara ett fåtal väktarföretag som erbjuder tjänsten, annars kopplas ditt larm till SOS Alarm.

Vidta ytterligare försiktighetsåtgärder

Förutom ett grundligt hemlarm är det naturligtvis viktigt att du vidtar andra försiktighetsåtgärder för att din trygghet ska bli så bra som möjligt. Det första steget är att du och dina grannar samverkar och ställer upp för varandra när den ena är bortrest o.s.v. genom att skotta snö, tänder lampor eller liknande.

Du kan även ha en timer till huset samt robusta lås och starka säkerhetsdörrar och dylikt. Många väljer också att ha larmet på om natten eftersom fler och fler bostäder angrips av tjuvar trots att de boende ligger lugnt i sina sängar och sover. Det kan också vara guld värt att ha övervakningskameror.

Vikten av övervakningskameror

Förutom larmet, kan det vara mycket klokt att komplettera med en eller flera övervakningskameror. En övervakningskamera bidrar till betydligt större bevismaterial och ofta ger det till på köpet en avskräckande effekt som får tjuven att tänka igenom sitt beslut en extra gång innan han/hon skrider till verket.

En övervakningskamera blir naturligtvis en tilläggskostnad men det kan det faktiskt vara värt om du slipper tjuvarna i fortsättningen. Det blir också lättare att få till en fällande dom om det finns tydliga bevismaterial att gå efter, vilket kan vara svårt om bara larmet går igång och inkräktarna hinner undan.

Priserna på hemlarm

Om du inte ska ha ett fullskaligt larmpaket med allt vad tilläggstjänster heter, så behöver faktiskt priserna inte skjuta i höjden så mycket. Tidigare fick man lägga tiotusentals kronor på ett hemlarm, men idag går det att få det för några tusenlappar. Vidare kostar naturligtvis rökdetektorer, övervakningskamera och annat, en smula mer.

Det är dock värt att poängtera att de flesta larmföretag erbjuder kostnadsfri rådgivning så att man som kund kan ha flera aktörer att jämföra med. När du väljer hemlarm, är det viktigt att du får med så mycket som möjligt, såsom service, installation och underhåll m.m. vilket bör ingå i priset.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.