Ferratum eller Cashbuddy

Ferratum och Cashbuddy är två seriösa långivare som är bra alternativ för dig som behöver ta ett lån. Det finns goda skäl till att välja dem, men det finns en del skillnader. Vi ska därför jämföra Ferratum och Cashbuddy och ge dig mer information om vilken långivare du bör välja.

Vi går bland annat igenom hur mycket du kan låna, vilka villkor som gäller och vad du bör tänka på innan du tar ett lån. Det är viktigt att jämföra mellan olika långivare innan du tar ett beslut. Annars kan du få ett onödigt dyrt lån eller ett lån med sämre villkor.

Om Ferratum

Ferratum är en långivare som har funnits på marknaden sedan 2005. Bolaget grundades i Helsingfors och har sedan dess expanderat till 25 andra länder. Bland annat Sverige men även i andra länder världen över.

Mycket av företagets fokus har varit på digitala lösningar och att erbjuda enkla lån. Samtidigt vill man skydda kunderna från ekonomiska problem på grund av dyra lån. Det är svårt att säga exakt hur många lån man har gett ut.

Det här är en stor långivare i Sverige. De erbjuder primärt blancolån där du kan låna upp till 300 000 kr. Det finns även en kredit om du föredrar att kunna hantera dina pengar mer flexibelt. Även där kan du låna upp till 45 000 kr.

Om Cashbuddy

Cashbuddy har funnits på marknaden sedan 2006 och är idag verksamma i både Sverige och Finland. Det är med andra ord ett lite mindre bolag än stora Ferratum. Men det betyder inte att det är ett sämre bolag för det.

Cashbuddy fokuserar helt på vanliga blancolån fast med en kredit. Detta innebär att du har mer kontroll och betalar endast ränta på pengarna som du aktivt lånar på krediten. Det här innebär att du kan låna till vad du än vill och kan ta ut mer pengar på din kredit när det behövs. Vanligtvis erbjuder man lån mellan 5 000 och 25 000 kr. Det finns även möjlighet att ansöka om att få öka det här till 45 000 kr. Kraven kan däremot vara högre för att få den här höjningen godkänd.

Företaget vill inte vara exakt som alla andra långivare och fokuserar därför på låntagarens framtida betalningsförmåga. Det här innebär bland annat att man erbjuder lån även till den som har gamla betalningsanmärkningar. Det finns såklart en del begränsningar.

Cashbuddy är också involverade inom idrott. Under 2020 valde man att spendera miljonbelopp på olika idrottsföreningar. Man fokuserade inte på specifikt stora föreningar inom elitidrott. Istället valde man att ge stöd till både stora och små föreningar. Det här var lämpligt då idrottsföreningar hade problem med bland annat pengar under 2020.

Jämförelse mellan Ferratum och Cashbuddy

Ferratum och Cashbuddy har en del likheter. Ferratum erbjuder däremot lån från 45 000 kr och upp till 300 000 kr. En långivare för den som är ute efter större lån. Cashbuddy erbjuder endast snabblån upp till 25 000 kr. Dock med möjligheten att höja gränsen vid senare tillfälle om man uppfyller kraven för det.

Något som båda företagen också är okej med är betalningsanmärkningar. Ferratum tillåter upp till 6 anmärkningar och dessa får inte vara nyare än 6 månader. Cashbuddy har istället inget angivet krav, utan man påpekar istället att man fokuserar på låntagarens framtida ekonomiska förutsättningar. Exakt vilken som är lättare att få lån hos med betalningsamärkningar är alltså svårt att säga.

Cashbuddy har inga angivna inkomstkrav på sin sida. Deras krav kommer att skifta beroende på storleken hos lånet du ansöker om. Hur hög den här inkomsten måste vara kommer alltså att bero mycket på summan du försöker att låna. Om du har betalningsanmärkningar kommer också kraven på din inkomst att vara högre, vilket kan vara viktigt att tänka på. Det här gäller för det mesta hos Ferratum också, men man har ett lägsta krav på 12 500 kr i månadsinkomst. Detta är relativt lågt jämfört med en del andra låntagare.

Hos Ferratum är det som sagt ett krav på att du är minst 22 år gammal för att få ett lån. Det här är inte ett överdrivet högt krav, men det är högre än vissa andra långivare som kan ha lite lägre ålderskrav. Hos Cashbuddy är det till exempel möjligt att söka ett lån från och med att du är 20. Eller att du fyller tjugo under det pågående året.

Räntor och avgifter

Räntan skiljer sig en aning hos Cashbuddy om man jämför med Ferratum. Hos Ferratum är den effektiva räntan fast på 47,64%. Hos Cashbuddy är den istället på 29,4%. Det här innebär att du får en markant lägre ränta hos Cashbuddy på nästan 18% i skillnad. Detta kan vara avgörande om du försöker att få ett så billigt lån som möjligt.

Både Cashbuddy och Ferratum har valt att köra avgiftsfritt på sina lån. Det här innebär att du inte behöver betala några uppläggningsavgifter eller faktureringsavgifter. Det här gäller däremot bara om du sköter lånet. Cashbuddy och Ferratum har en påminnelseavgift på 60 kr, men det här är alltså om du inte betalar av ditt lån i tid. Kan du inte göra det är det bäst att man kontaktar sin långivare för att göra upp en betalningsplan.

Hos Cashbuddy får du mer friheter kring betalningstiden eftersom du använder krediten när du behöver den. De pengar du däremot har lånat får du 1 till 5 år på dig att betala av. Du kan även använda dig av betalningsfria månader om det behövs, vilket öppnar upp för möjligheten att kontrollera lånet till viss del.

När du har ett blancolån hos Ferratum kan du välja att ha en löptid på allt mellan 1 och 12 år. Det här är rimligt med tanke på att Ferratum erbjuder högre lån, så det går att komma ner till ganska rimliga månadskostnader med en längre löptid. Det gör däremot totalkostnaden för lånet högre.

Vem är bäst av Ferratum och Cashbuddy?

Vilken långivare som är bäst mellan dessa två är upp till dig. Cashbuddy har förmånligare räntor, vilket definitivt är ett stort plus. Nackdelen är däremot att deras lån är lägre, med 25 000 för det första lånet. Du kan visserligen uppgradera det här till 45 000 kr.

Hos Ferratum erbjuder man större lån där det lägsta börjar på just 45 000 kr. Samtidigt så är deras ränta också lite högre vilket innebär att det finns en risk att ditt lån blir dyrt i längden. Du kan hålla nere på den totala kostnaden genom att ha en kortare löptid på ditt lån.

Vanliga frågor om Ferratum och Cashbuddy

Nedan kan du se ett par vanliga frågor som låntagare har, vi har besvarat dessa så enkelt som möjligt.

FAQ – Ferratum & Cashbuddy

Är det säkert att låna pengar från Ferratum?

Ferratum är en stor och erkänd långivare på marknaden. Företaget har funnits på marknaden i mer än 15 år och finns aktiva i över 20 länder. Det finns alltså ingen anledning till att vara orolig över företaget och deras verksamhet.

Hur lång tid tar det för Ferratum att svara på ansökan om lån?

Exakt hur snabbt du kan få pengarna beror lite på. En ansökan kan skickas in dygnet runt men de beviljar endast lån under sina öppettider. När du har beviljats så ringer Ferratum upp dig för att bekräfta det hela, sedan påbörjas transaktionen. Har du en av de större bankerna som Nordea, SEB, Swedbank eller Handelsbanken så får du pengarna omedelbart.

Vilka öppettider har Ferratums kundservice?

Ferratum har ganska begränsade öppettider och är endast öppna under vardagar. Under vardagarna kan du kontakta Ferratum mellan 09:00 och 17:00. Man har alltså inga öppettider på kvällen, lördagar eller söndagar.

När utbetalas lån från Cashbuddy?

Som med andra moderna långivare får du ett snabbt besked hos Cashbuddy, med ett preliminärt besked omedelbart på skärmen. Det kan däremot ta upp till två arbetsdagar för att du ska få ut pengarna. Hur lång tid det tar är svårt att säga.

Har Cashbuddy fått bra omdömen?

Cashbuddy har bra omdömen hos kunderna. Exakt hur höga betyg beror på vilken bedömning du tittar på, men runt tre till fyra av fem stjärnor har Cashbuddy ofta. Det största negativa omdömet handlar ofta om deras kundtjänst. Själva lånen och villkoren verkar däremot få ha klagomål på.

Hur kan jag komma i kontakt med Cashbuddy?

Cashbuddy kontaktas enklast genom telefon, du kan däremot kontakta dem genom mejl om du föredrar det.

Tyvärr har Cashbuddy inte mycket bättre öppettider än Ferratum. Man har endast öppet under vardagar och det gäller bara mellan 08:00 och 17:00. Precis som Ferratum har man alltså inte öppet under helger eller på kvällarna.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal betyg: 12

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.