Elavtal

Elräkningen kan vara en betydande kostnad för många svenska hushåll. Många konsumenter är tyvärr inte fullt medvetna kring vilka alternativ som finns och hur man ska gå tillväga för att byta bolag eller avtal.

Det finns idag över 100 elhandelsbolag i Sverige och dessa har i sin tur mängder av olika avtal. Vilket bolag och form av avtal som är bäst och mest prisvärt för just dig beror på flera olika faktorer.

Att faktiskt se över vilka alternativ som finns tillgängliga för dig kan i slutändan vara en bra affär. Det finns mängder av exempel på familjer som sparat mycket pengar på något så enkelt som att byta sitt elavtal.

Bästa energibolag 2022

Alltid 100% fossilfri energi till ett konkurrenskraftigt pris.
Enkelt att teckna ett nytt elavtal oavsett om du bor i lägenhet, radhus eller villa.
Anpassade elavtal för dig som är pensionär eller student.
Fortum erbjuder prisgaranti till sina kunder.

Jämföra elpriser och elavtal

Här på Lotsia strävar vi efter att guida våra besökare rätt så att det kan ta reda på sina förutsättningar gällande sitt nuvarande elavtal samt att jämföra andra alternativ. Förhoppningsvis finns det pengar att spara även för dig.

Vanliga frågor om elavtal

Hur byter man elavtal?

Är du inte uppbunden till ett avtal är det idag enklare än någonsin att byta elleverantör och elavtal. I de flesta fall handlar det enbart om ett telefonsamtal eller en enkel registrering på nätet för att genomföra själva bytet.

När går mitt elavtal ut?

Ett elavtal har ibland en löptid. Har avtalet gått ut utan att du gjort ett aktivt val löper det dock normalt vidare per automatik. Det kan självfallet finnas undantag, exempelvis för äldre avtal. Är du osäker på om du har bindningstid på ditt elavtal eller när det går ut rekommenderar vi dig att kontakta din elleverantör.

Hur länge ska jag binda mitt elavtal?

Priset på ett elavtal kan vara rörligt eller bundet. Med ett så kallat fast avtal är priset bundet. Fördelen med denna avtalstyp är att du vet då vad priset per kilowattimme kommer att vara under avtalstiden. Ett elavtals bindningstid kan variera mellan 6 månader och flera år. Det är svårt att rekommendera hur länge någon ska binda sitt elavtal. Det beror helt på din situation och hur du tror att elpriserna kommer utvecklas i framtiden.

Källor och vidare läsning