5 spartips

Det är inte stora inkomster utan små utgifter som kommer göra dig rik. Nedan får du fem spartips som gör underverk för ditt sparkonto. Bäst av allt är att du inte behöver sluta leva för att spara pengar – små förändringar ger stor effekt i din plånbok.

Det svenskar lägger mest pengar på är i tur och ordning boende, mat och dryck, transport och shopping. Vilka kostnader kan du dra ner på?

Spartips # 1 – Gör en budget

Det kan låta självklart men faktum är att många struntar i att göra en budget. För att lyckas med ditt sparande måste du ha koll på din ekonomi. Börja med att se över dina inkomster och utgifter. Nu har du möjlighet att bestämma dig för hur mycket du kan och vill spara varje månad. Gör en budget som du kan hålla dig till. Det viktiga är inte hur mycket du sparar utan att du sparar.

Spartips # 2 – Betala räkningar i tid

För att lyckas med ditt sparande är de viktigt att du undviker onödiga utgifter – ett exempel på onödig utgift är påminnelseavgifter för obetalda räkningar. Det är onödigt att betala 100 kronor eller mer för en påminnelse. Betala i tid för att undvika det. Ett tips för att aldrig missa en faktura är att registrera den direkt i din bank eller skriva en påminnelse i din kalender. Det är viktigt att betala i tid!

Spartips # 3 – Amortera på lån

Ränta är en annan kostnad som du vill undvika. Tyvärr är den svår att komma undan – framför allt vad gäller bolån. Något du kan göra för att minska räntan – kostnaden för ditt lån – är att amortera på ditt lån. Desto mer du amorterar varje månad desto lägre blir räntan. Med andra ord blir den totala kostnaden för ditt lån mindre desto mer du amorterar. Ett långsiktigt och bra alternativ!

Spartips # 4 – Gör matlådor

I genomsnitt kostar en lunch på restaurang i Sverige cirka 95 kronor. Jämför det med en portion hemlagad mat som kostar cirka tio kronor. Om du arbetar 20 dagar i månaden innebär det att du sparar 1 700 kronor varje månad på att göra matlådor istället för att äta lunch ute. Det ger hela 20 400 kronor på ett år – en bra anledning att anstränga sig att göra matlådor istället för att äta ute.

Spartips # 5 – Håll dig frisk

Det är dyrt att vara sjuk. Om du är sjuk en dag får du ingen lön – det kallas för karensdag. Från andra dagen får du sjuklön som är 80 % av din ordinarie lön under 14 dagar. Det kan slå hårt på din ekonomi. Du kanske även blir tvungen att uppsöka läkare och betala för medicin för att bli frisk. Motionera och ät bra mat för att hålla dig frisk. Om inte för att spara pengar i alla fall för att må gott.

Klicka på en stjärna för att betygsätta denna artikel!

Genomsnittligt betyg 3.9 / 5. Antal betyg: 25

Inga betyg ännu

Lotsia.se är en webbtjänst som listar och jämför tjänster inom privatekonomi. Lotsia strävar efter att underlätta för privatpersoner att enkelt jämföra olika tjänster.